FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Magyarország tényei
 · Magyarok Amerikában
 · Amerika a világban
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Visszatekintő
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Civil diplomácia
 · Magazin
 · Krónika
 · Kanada és magyarság

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt
 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Pozsonyi Polgár Info
·"Új Sereg" - 3 éves képzés a Karaul-hagyomány útján
·Alapszabály-módosító kongresszus elõtt az MKP
·Hétfõn este Pozsonyba ért Bósza békemenete
·Don A. Marton Gyula: Szólásom 2012 májusában - I. rész
·Emlékezés Bikszárdy Vincére
·Pozsony Vármegye, a mi otthonunk
·A hétvégi pozsonyi maraton eredményei
·5 magyar film és egy beszélgetés a Febiofesten
·Ünnepség a pozsonyi Petõfi-szobornál
·Összekötötték Dévényújfalut Ausztriával

Tovább...

 
Hirdetés 
Magyar Közéleti Szemle
A webhely tartalom szolgáltatása jelenleg nem működik.
 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Társadalmi részvétel Magyarországon közvetlenül

Olvasson és fejezze ki véleményét,

 Facebookon lépjen be és lájkoljon álláspontokat, azok képviselőit!


 
Beszéd a USAID Szervezetek Fenntarthatósági Mutatójának hivatalos bemutatóján
Amerika a világban

Jó napot kívánok mindenkinek! Köszönöm, hogy velünk vannak ma itt. A nevem André Goodfriend, én vagyok a budapesti Amerikai Nagykövetség ideiglenes ügyvivője, s örülök, hogy Móra Vera, az Ökotárs Alapítvány igazgatója is csatlakozott hozzánk.

Goodfriend ügyvivő beszél a sajtókonferencián, mellette Móra Vera ül. (Követségi fotó: Németh Attila)

Azért vagyunk ma itt, hogy beszéljünk Önöknek az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (U.S. Agency for International Development – USAID) Szervezetek 2013-as Fenntarthatósági Mutatójáról.

A USAID az amerikai Külügyminisztériumhoz tartozó szervezet, melynek célja a mélyszegénység csökkentése és életerős, demokratikus társadalmak fejlődésének előmozdítása szerte a világon.  Az Ökotárs 2011 óta írja a Szervezetek Fenntarthatósági Mutatójának Magyarországra vonatkozó fejezetét, és nagyszerű munkát végeznek. Mindjárt megkérem Verát, hogy mondjon egy kicsit többet a USAID jelentésének módszertanáról, valamint röviden vázolja a Magyarországról készült idei jelentést.Először azonban szeretnék egy kis háttér-információval szolgálni, és összefüggésbe helyezni ezt a fontos jelentést.

 

A USAID 1997 óta készítteti el a Szervezetek Fenntarthatósági Mutatóját. Ez egy egyedülálló eszköz arra, hogy kormányok, civil társadalmi szervezetek, szakértők és a téma iránt érdeklődő állampolgárok figyelemmel kísérhessék a civil társadalom fejlődését, és feltárhassák az országokon és éveken átívelő irányvonalakat. A jelentés hét területen elemzi a civil társadalomban megnyilvánuló pozitív és negatív trendeket:

  • jogi környezet
  • szervezeti kapacitás
  • pénzügyi fenntarthatóság
  • érdekérvényesítés
  • szolgáltatásnyújtás
  • infrastruktúra és
  • társadalmi elismertség

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ezt a jelentést a világ számos országáról elkészítjük minden évben. Épp ez az, ami oly különlegessé és hasznosság teszi, hiszen sokféle térségben és egy hosszabb időszakban mutatja be a civil társadalmak kihívásait és fejlődésüket. Jelenleg 29 európai és eurázsiai, 25 szubszaharai afrikai, és 7 közel-keleti, illetve észak-afrikai országról készül jelentés. Többféle aspektusból elemzi a civil társadalmat, hogy amennyire csak lehet, teljes képet adjon a helyi viszonyokról, melyek hatással vannak a civil társadalom működőképességére.

Alaposságra, elkötelezettségre és elhivatottságra van szükség ahhoz, hogy ilyen átfogó riport készüljön oly sok helyről oly sok éven át, és meglehetősen sok erőforrást állítanak munkába minden évben, hogy a jelentés igazságos, pontos és hasznos legyen. Világos példa ez az Egyesült Államok hosszútávú elkötelezettségére az erőteljes és élénk civil társadalmak támogatása iránt világszerte. Az Egyesült Államok 2010 óta több mint 2,7 milliárd dollárt fordított a civil társadalom megerősítésére, s ezzel az USA a civil társadalom legnagyobb támogatója a világon. Elkötelezettségünk szilárd, tartós és nagyon valóságos.

Azért vállaljuk ezeket a kötelezettségeket, mert hiszünk abban, hogy a civil társadalom – melybe beletartoznak a független kutatóintézetek, a szolgáltatásokat nyújtó szervezetek, a vallási jótékonysági intézmények éppúgy, mint az emberi jogokat és a jó kormányzást előmozdító csoportok – az állampolgárok és kormányaik közötti kritikusan fontos párbeszéd folyamatos fenntartásával döntő szerepet játszik az egészséges demokráciák előmozdításában.

Amikor ezt mondjuk, tapasztalatból beszélünk – az Egyesült Államokban a demokrácia és a szabadság fejlődésének minden fontosabb lépése gyakorlatilag a civil társadalomból indult – legyenek azok a nőknek választójogot követelők, vagy azok a százezrek, akik a szegregáció és az egyenlőtlenség megszüntetését követelve meneteltek Washingtonban, akik a jobb munkakörülményekért és tisztességes fizetésért harcoltak, s oly sok más, ma is tartó harcok résztvevői. A legtöbb változás, mely az Egyesült Államokat egy jobb és erősebb nemzetté tette, nem „felülről”, vagy politikai vezetőinktől jött, hanem tevékeny állampolgárainktól, akik szabadon szerveződhettek és dolgozhattak a rendszer jobbá tételén, és meggyőzték vezetőinket arról, hogy cselekedniük kell.

Ezek a csoportok, ha szabadon működhetnek, lehetőséget adnak az embereknek arra, hogy tevékeny részvételükkel – azzal, hogy segítséget nyújtanak az arra legjobban rászorulóknak, vagy előmozdítják az emberi jogok és méltóság biztosítását minden ember számára, avagy azzal, hogy a korrupció elleni harccal és az átláthatóság biztosításával elszámoltathatóvá teszik kormányaikat – megválasszák és maguk alakítsák a társadalmat, amelyben élni szeretnének. Az igazán jól működő civil társadalom elősegítheti az állampolgárok és kormányok közötti igazi és folyamatos párbeszédet, mely mind az állampolgárok, mind a kormányok javát szolgálja.

A választásoknak kulcsszerepe van bármely demokráciában, de a kormány nem csak a választások napján tartozik felelősséggel az állampolgárainak.

 

A demokráciának állandó éberségre, folyamatos kommunikációra és folytonos megújulásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. A civil társadalom nem csak négyévente egyszer, hanem minden nap elengedhetetlenül fontos a demokrácia virágzásához.

Ezzel átadnám a szót Verának, hogy beszélhessen a módszertanról, melyet az Ökotárs a jelentés elkészítéséhez használt – amely egyébként pontosan ugyanaz a módszertan, amit mind a 61 országban használtak a jelentés készítői.

Köszönöm. http://hungarian.hungary.usembassy.gov/goodfriend_10092014b.html

Dátum: 2014. October 18. Saturday, 14:15 Szerző: amerika
 
 
Kapcsolódó linkek
· Cikk keresés: Amerika a világban
· Írta: amerika


A legolvasottabb cikk ebben a rovatban: Amerika a világban:
Nyilvános a 2013. évi emberi jogi jelentés az USA budapesti nagykövetsége honlapján


 
Cikk értékelése
Átlagolt érték: 0
Szavazat: 0

Értékeld ezt a cikket:

Kiváló
Nagyon jó
Jó
Átlagos
Rossz 
Beállítások

 Nyomtatható változat  Nyomtatható változat

 Küldd el levélben!  Küldd el levélben!


Kapcsolódó rovatok

Civil diplomácia

Ehez a cikkhez nem lehet megjegyzést küldeni

RSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links

Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek.

 Az oldalon található szöveges tartalmak és fotók változatlan formában szabadon átvehetőek, többszörözhetőek a következő hivatkozás feltüntetésével és

a link megadásával " Amerikai-Magyar Polgár Info".

A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden egyéb jog fenntartva.

Wolf Studio